Zrób kursy kelnerskie

Jak być dobrą kelnerką lub kelnerem? Zrób kursy kelnerskie i poznaj menu swojej restauracji.

Chcesz zostać kelnerem, który zdobywa masę napiwków? Koniecznie udaj się na kursy kelnerskie, które przygotują Cię do tego zawodu. Zawód kelnera to ciężka praca, dlatego musisz poznać jej specyfikę, zanim zatrudnisz się na etat w pierwszej lepszej restauracji. Kiedy skończysz kursy kelnerskie, koniecznie udaj się na staż do wybranej knajpki. Tam dowiedz się więcej o jedzeniu, które podajesz. Spróbuj różnych rzeczy w menu, aby zobaczyć, na co czekasz na ludzi. Miej kilka osobistych rekomendacji i ciesz się, gdy klient prosi o pomoc. Bądź uprzejmy i szczery. To jest bardzo ważne.

Ludzie przybywają do tej restauracji, aby wydawać ciężko zarobione pieniądze. Zachowuj się, jakby to była wielka sprawa! Bądź wdzięczny i naprawdę się ciesz, że ich widzisz. Przede wszystkim bądź uczciwy wobec swojego klienta. Jeśli coś zapomniałeś, przeproś i przejdź dalej. Jeśli czegoś nie wiesz, powiedz im, że nie znasz się na tym, i znajdź sposób na uzyskanie odpowiedzi na ich pytanie. Bądź także wydajny. Zawsze myśl o kilku ruchach do przodu. Kiedy masz trzy cztery blaty i dwa blaty w tym samym czasie, nie masz czasu biegać tam i z powrotem do kuchni, aby zaspokoić potrzeby poszczególnych klientów, jeden po drugim. Pomyśl o wszystkich swoich klientach przy jednym wielkim stole. Gdy wrócisz po coś do kuchni, zastanów się nad wszystkimi przy dużym stole – czego potrzebują? Czy ktoś potrzebuje uzupełnienia? Czy ktoś poprosił o dodatkowy opatrunek?

Zachowaj spokój. Jako wyszkolony kelner po kursach kelnerskich, zdobędziesz klientów ze wszystkich stron: niegrzeczni klienci, wymagający menedżerowie, leniwi kucharze itp. Unikaj więc pokusy wpadnięcia w pułapkę krzyczenia na siebie i bycia niegrzecznym wobec siebie! Zachowaj spokój i skup się na następnej rzeczy, którą możesz zrobić, aby wykonać swoją pracę.

Pracuj w idealnej restauracji. Nie wybieraj tylko przypadkowych miejsc do oczekiwania na stoliki. Poza tym uwielbiaj jedzenie i pracuj tylko w godzinach szczytu – to zapewni Ci spore napiwki. Jeśli masz kontrolę nad swoim harmonogramem, zaplanuj pracę tylko w najbardziej ruchliwych porach: od czwartku do soboty wieczorem. Restauracja jest nie tylko pełna, ale w weekendy czeki są większe, zwłaszcza w piątek i sobotę wieczorem. Kluczem do zarobienia jak największej ilości pieniędzy w jak najkrótszym czasie jest skupienie się na tych godzinach szczytu i uniknięcie innych czasów, takich jak zaraza.